Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Πώς να χειριστώ τις καταθλιπτικές σκέψεις;

Κατά καιρούς, όλοι έχουμε σκεφτεί με καταθλιπτικό τρόπο. Αυτό σίγουρα μας χαλάει τη διάθεση και μας κάνει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Κάποιοι τρόποι που μας βοηθούν στο να μην μας καταβάλλουν αυτές οι σκέψεις είναι οι εξής:

1.  Μην πιστεύετε αμέσως τις αρνητικές σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό... Εξασκηθείτε στο να τις αμφισβητείτε , αναγνωρίζοντας μέσα σ’αυτές τα λάθη που κάνετε.
2.  Συνήθως «πολεμάμε» τις  αρνητικές σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό με λάθος τρόπο. Ξεκαθαρίστε τις στο μυαλό σας,  (αν τις καταγράψετε κάπου θα βοηθήσει) και μετά προσπαθήστε να δείτε αν είναι ρεαλιστικές.
3.  Σκεφτείτε τι θα έκανε κάποιος άλλος στη θέση σας.
4. Συνεχίστε τη δραστηριότητα που κάνατε όταν σας ήρθαν οι πρώτες αρνητικές σκέψεις στο μυαλό, ακόμα κι αν δεν έχετε πια όρεξη.
5.  Προχωρήστε με το πρόγραμμά σας , «κουβαλώντας» το αρνητικό σας συναίσθημα και μην αποφεύγετε να έχετε κοινωνικές συναναστροφές όταν δεν νοιώθετε καλά. Η θλίψη είναι ανθρώπινο συναίσθημα που όλοι έχουμε νοιώσει. Καλύτερα να το αποδεχτούμε για λίγο ,συνεχίζοντας την ημέρα μας κανονικά, παρά να προσπαθήσουμε να το αποβάλλουμε ή να το κρύψουμε πάσι θυσία, γιατί αυτό πρώτον, μας απορροφά όλη την ενέργεια και δεύτερον, είναι σαν να αρνούμαστε την πραγματικότητα.
6.  Γεμίστε  το πρόγραμμά σας με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, επαφές με ευχάριστους ανθρώπους, δραστηριότητες αυτο-φροντίδας ( μαγείρεμα, καλή διατροφή, ύπνος, γυμναστική, καλλωπισμός) ακόμα και υποχρεώσεις που έχετε σε εκκρεμότητα.
7. Ενημερώστε τους φίλους σας όταν ρωτούν για την δύσκολη φάση που περνάτε και ζητήστε την στήριξή τους. Ζητήστε βοήθεια από άτομα που σας στηρίζουν για να πετύχετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας.  
8. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους και μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και το περιβάλλον.
10. Απαριθμείστε καθημερινά, πράγματα και καταστάσεις για τα οποία νοιώθετε ευγνωμοσύνη.

Οι παραπάνω τρόποι δεν αποτελούν θεραπεία σε διαγνωσμένη κατάθλιψη ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Μπορούν να ενταχθούν μέσα σε μια συνολική ψυχο-θεραπευτική παρέμβαση.


Καλή Επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου