Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Γονεϊκή κατάθλιψη: Όταν δεν φταίνε οι ορμόνες.

Δεν υπάρχει περίπτωση, στην κοινωνία που ζούμε, να γίνει εύκολα αποδεκτό το ότι κάποιοι γονείς μπορεί να μη βιώνουν την απόλυτη ευτυχία που όλοι προσδοκούμε με την έλευση ενός παιδιού.
Κι όμως,  ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και ανδρών, που φέρνουν στον κόσμο ένα μωρό, βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Αυτά τα συναισθήματα, που μπορεί να είναι τόσο έντονα, ώστε να αποδιοργανώσουν τελείως το άτομο, δεν προκύπτουν από την ίδια τη γέννηση του μωρού, όσο από όλα όσα συνοδεύουν την ανατροφή του.
Κάτι που δε γνωρίζουμε είναι ότι συμπτώματα κατάθλιψης δεν παρουσιάζονται μόνο στις γυναίκες αμέσως μετά τη γέννα, αλλά και στους άνδρες, και ότι μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και για κάποια χρόνια μετά.Δεν μιλάμε για μια περίοδο αυξημένης ευαισθησίας που παρουσιάζουν κάποιες γυναίκες μετά τη γέννα, κάτι που ξεπερνιέται με τον καιρό, αλλά μια κατάσταση που διαρκεί αρκετούς μήνες ,μπορεί και χρόνια, και  κάνει το άτομο να δυσλειτουργεί. Πιθανά προβλήματα στην σχέση του ζευγαριού επιβαρύνουν την κατάσταση.

Σίγουρα στην εποχή μας, άνδρες και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ελάχιστα έως καθόλου προετοιμασμένοι για τις ευθύνες που φέρνει ο ερχομός ενός παιδιού, την κοινωνική απομόνωση που προκύπτει από τον τρόπο ζωής, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, την αϋπνία, την απόλυτη δέσμευση, την αλλαγή συνηθειών εντός και εκτός σπιτιού...Είναι μια τόσο σοβαρή μετάβαση στη ζωή του ατόμου,που για πολλούς αποτελεί τραυματική εμπειρία και οδηγεί σε  καταστάσεις όπως άγχος, κατάθλιψη, απώλεια συγκέντρωσης, θυμό, απώλεια ενδιαφερόντων και άλλα προβλήματα.  

Ο οικονομικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο βέβαια, αφού τα οικονομικά ασθενέστερα ζευγάρια δεν είναι σε θέση να  "αγοράσουν" κάποιες διεξόδους ανακούφισης ή ακόμα και να προσλάβουν βοηθητικό προσωπικό για το σπίτι ή τα παιδιά, για να ελαφρύνουν κάπως το φορτίο, αν και πολλές φορές   σώζουν την κατάσταση οι γιαγιάδες  ή παππούδες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το παιδί ή με το νοικοκυριό.

Την επόμενη φορά ,λοιπόν, που θα δούμε κάποια μαμά ή κάποιον μπαμπά να παραπονιέται για τον τρόπο που ζει, πριν βιαστούμε  να τον/την κατακρίνουμε, ας λάβουμε υπόψιν όλα τα παραπάνω και ας δείξουμε λίγη συμπόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου